MARK: EEN VAK ZO MOOI ALS DE NATUUR ZELF


Mark Tijssen is gek op de natuur en werkt continu in de natuur. Goed bekeken dus. Als kraanmachinist bij Van Stipdonk Landschapsinrichting in Geldrop komt hij in prachtige natuurgebieden en op plekken waar zelden of nooit mensen komen. Van Stipdonk heeft dan ook opdrachtgevers als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Het bedrijf bestaat al 50 jaar en is gespecialiseerd in natuurbeheer, cultuurtechniek, groenvoorziening en biomassa. Mark werkt er al 3,5 jaar, is nog maar 40 jaar, maar ziet zijn pensioen er wel halen. “Het is hier gewoon allemaal goed geregeld”, zegt hij.

Mark geniet van zijn vrijheid, zelfstandigheid en de afwisseling in de projecten die hij doet. “Momenteel zijn we een ven aan het uitbaggeren”, vertelt Mark. “Verder val je hier van het ene mooie project in het andere en kom je in de mooiste natuurgebieden. Altijd in dezelfde sector maar altijd weer anders. De ene keer werk ik voor een paar weken alleen en de andere keer weer op een groter project met meerdere collega’s. De afwisseling en de natuur maken mijn vak echt prachtig.”

Bij Van Stipdonk doen ze er alles aan om het vak zo mooi mogelijk te houden. Dat blijkt bijvoorbeeld elk jaar op de eerste werkdag van het jaar. Mark: Standaard krijgt al het personeel op de eerste dag van het jaar een cursus. Iedereen wordt verdeeld over drie, vier groepen met cursussen die het beste aansluiten bij ieders werkzaamheden. Zo leer je van alles over Code 95, de verkeersveiligheid, de Flora- en Faunawet. Allemaal nuttige dingen waardoor je niet alleen je kennis op peil houdt maar ook breed inzetbaar blijft binnen je vak.”

Mark ziet ontwikkelingen op het gebied van machinebesturing en meettechnieken als de belangrijkste veranderingen die eraan komen. “Maar de basis blijft in de persoon zitten” denkt Mark. “Het aanvoelen van het terrein en de omstandigheden, blijft toch voornamelijk mensenwerk.” Wat nieuwe technologie betreft zit hij wel op z’n plek bij Van Stipdonk. “Het is een innovatief bedrijf” zegt Mark. “We hebben zo’n vijf á zes mensen in de werkplaats die voortdurend machines aanpassen. Als er iets makkelijker kan in het veld zitten ze er bovenop.

Mark vertelt dat hij soms hele drukke en lange werkdagen heeft maar dat er ook iets rustige periodes zijn zoals het broedseizoen. Daarnaast is het bij Van Stipdonk altijd mogelijk om iets eerder naar huis te gaan als ze een hele drukke periode hebben gehad. Mark: “Kwaliteit gaat boven snelheid en er is altijd ruimte om extra tijd voor thuis te vragen bijvoorbeeld. Er wordt altijd wel iets voor je geregeld.”

Naast zijn werk houdt Mark zich bezig met modelbouw van machines uit het grondverzet. Daarnaast vind hij het ook leuk om te wandelen in de natuur en te lezen. Gelukkig heeft hij er de tijd voor. “Precies” zegt Mark. “Want hoe druk het bij Van Stipdonk ook is, ze leggen er geen druk op.”

MOOI VAKMAN​​​

Delen